Det verkar som att du använder en gammal webbläsare, det kan göra att allt inte fungerar eller ser ut som det borde.
Inspiration

Tvätta hållbart

TaggarTips, Klimatsmart

Läs artikel

Visste du att tvätten står för ca 3% av ett plaggs totala klimatpåverkan.* Det är viktigt att tvätta på rätt sätt – både för att bevara plaggens livslängd och för att vara snäll mot miljön.

För att dina kläder ska hålla under så lång tid som möjligt, är det viktigt att veta hur du ska ta hand om dem på bästa sätt. Varje gång du tvättar sliter det på plaggen, så därför är det viktigt att tvätta på rätt sätt – och att bara tvätta kläder som faktiskt är smutsiga.

Här är våra tips på hur du kan tvätta på ett klimatsmart sätt, som också bevarar plagget:

 

1. Sortering

Färg

Om ett enfärgat plagg tvättas tillsammans med flerfärgade plagg, så finns det en risk att det enfärgade plagget färgar av sig på de andra plaggens ljusare partier.

 

Tänk så här när du sorterar:

  • Helvita plagg – tvättas bara med andra helvita plagg, alla andra färger bör undvikas helt.
  • Enfärgade plagg – tvättas med andra plagg i liknande färger.
  • Flerfärgade plagg – tvättas med andra flerfärgade plagg. Plagg med ljusa partier tvättas för sig och plagg utan ljusa partier för sig.
     

Visste du att...

Plaggen kan missfärgas om de blir liggande i tvättmaskinen efter att tvätten är klar. När blöta, färgade plagg ligger mot varandra händer det nämligen att de färgar av sig. Häng därför snabbt upp plaggen på tork när maskinen är färdig.

 

2. Dosering

En full maskin

Att tvätta fulla maskiner sparar energi, vilket är snällare mot miljön. Men fyll inte upp med mer tvätt än vad tvättmaskinen klarar av, det kan skada både maskinen och dina kläder.
 

Dosera tvättmedel

Överdosera inte tvättmedel – för mycket tvättmedel kan påverka färgen i plagget och därmed minska dess livslängd. Dessutom kan rester av tvättmedel fastna i plagget, vilket kan skapa klåda/problem för barn med allergi eller överkänslighet. Kom ihåg att barn har känsligare hur än vuxna. Följ alltid de doseringsangivelser som finns på förpackningen. Och använd alltid miljömärkta tvättmedel!
 

Inget sköljmedel

Vi rekommenderar att du inte använder sköljmedel eftersom det belastar både miljön och plagget. Det sliter dessutom på klädernas material, vilket gör att de inte håller lika länge.

Ett husmorsknep som du kan ta till om du vill ha mjukare tvätt utan sköljmedel, är att blanda 1 dl ättika med 4 dl vatten. Vips så har du ett miljövänligt alternativ till sköljmedel! Det här knepet är mest fördelaktigt att använda vid tvätt av ljusare tyger, eftersom ättika kan ha en blekande effekt.

Det kan fastna tvättmedels rester i plagget vid överdosering vilket kan skapa klåda/problem för barn med allergi eller överkänslighet, barn har känsligare hur än vuxna.
 

Visste du att...

  • Vattnet i olika delar av Sverige är olika ”hårt”. Om du har hårt vatten behöver du öka doseringen av tvättmedel. Men i de flesta delar av Sverige är vattnet mjukt och då finns det ingen anledning att öka doseringen.
  • Olika tvättmaskiner har olika energiklass. En tvättmaskin med högst energiklass kan spara mycket energi vid varje tvätt. Nyare tvättmaskiner har vanligtvis många olika tvättprogram att välja mellan. Tack vare det kan du spara både energi och vatten vid varje tvätt. Dessutom är programmen anpassade efter produkttyp. Plaggen tvättas alltså utifrån hur känsliga de är, vilket innebär ökad livslängd.
  • Vissa plagg, t.ex. ylleplagg, mår oftast bäst av att bara vädras i stället för att tvättas.

 

3. Temperatur

Temperaturen som är angiven i plaggets tvättråd, är en riktlinje för vad plagget tål att tvättas i, men inte ett krav för att plagget ska blir rent. Oftast är inte plagget smutsigare än att du kan tvätta i lägre temperatur än vad som står på tvättrådsetiketten. Att tvätta plaggen i lägre temperaturer är mer skonsamt för plagget och miljön. Det går åt mindre energi vid tvätt i lägre temperaturer, och plaggets material och färger håller bättre.

 

Varför sänker vi inte våra tvättråd helt och hållet?

Vissa fläckar kräver lite tuffare tag. Därför vill vi att det ska vara möjligt att tvätta i högre temperaturer, när kläderna är ordentligt smutsiga.

En tvätt i hög temperatur, som gör att plagget blir riktigt rent och att fläckar avlägsnas, är mer miljövänligt än att tvätta flera gånger i lägre temperaturer, utan önskat resultat. Utgå därför alltid utifrån hur smutsigt plagget är när vid tillfället då du ska tvätta.

 

4. Torkning

Ur miljösynpunkt är det bäst att inte torka i torktumlare eller i torkskåp, dessutom håller plaggen längre om de får självtorka. Men, det finns ett undantag: Ytterplagg behöver faktiskt torka i tumlare eller skåp för att återaktivera sin vattenavvisning. Och de behöver bli helt torra. Däremot är det viktigt att du torkar enligt den temperatur som plaggets tvättråd säger. Står det att plagget ska tvättas i 40 grader så är det också maxtemperaturen när det ska torkas.

Fyll torktumlaren utifrån maskinens kapacitet och vilket torkprogram som ska användas. Även om ingen viktbegränsning uppgetts på det valda programmet, så bör du inte överbelasta maskinen eftersom torkningen då blir ojämn och plaggen skrynkliga. Det bästa är om plagg som har samma torktid får torka tillsammans. Exempelvis har syntet och bomull helt olika torktid.

Tvätta jeans

Om du tar väl hand om ett par jeans kommer de att vara trogna garderobsfavoriter länge, som bara blir snyggare och mjukare med tiden.
 

Här ger vi tips som hjälper när du ska tvätta jeans:

  • Följ jeansens tvättråd.
  • Töm alla fickor.
  • Vänd jeansen ut och in, det skyddar utsidan mot eventuellt slitage vilket bidrar till att jeansen håller sig fina längre
  • Tvätta alltid byxorna med liknande färger.
  • Använd tvättmedel utan blekmedel.
  • Använd inte sköljmedel. Sköljmedel kan påverka jeansens elasticitet och är dåligt för miljön.
  • Låt inte jeansen ligga i blöt när tvättmaskinen är klar.
  • Ta ut dina jeans direkt när tvätten är klar. Vänd jeansen rätt, skaka och sträck ut dem i benen.
  • Låt jeansen hängtorka. Torktumla inte, då kan de tappa sin passform.

Tvätta UV-plagg

För att UV-plaggen ska bevara sitt höga solskydd behöver du ta hand om plaggen på rätt sätt. Tur att det är enkelt!
 

Tvätta

  • Skölj plagget efter användning.
  • Skölj noggrant i kallt kranvatten när ni badat klart för dagen.
  • Vänd plagget ut och in.
  • Följ plaggets tvättråd.
  • Använd tvättmedel utan blekmedel.
  • Plagget inte ska förvaras blött i en handduk efter användning.
  • Plagget ska både sköljas och sträckas ut efter användning för att avlägsna salt, klorin eller sand som kan finnas kvar i plagget. Detta hjälper till att bevara utseende, färg och solskydd.
     

Torka

Torka inte i sol eller torktumlare. Häng plaggen i skuggan eller inomhus i stället.

Tvätta funktionella ytterplagg

Om du tvättar funktionsytterplagg rätt så håller de längre – och hur du torkar plaggen är faktiskt nästan lika viktigt. Här ger vi tips på vad som är bra att tänka på! Men kom ihåg att ofta räcker det att torka av plagget med en fuktig trasa – det är det bästa för både plagget och miljön.
 


Tvätta

Följ tvättrådet.
Tvätta i rätt temperatur och tvätta med liknande färger.


Stäng alla delar & töm fickorna

Knäpp igen alla knappar och spännen, dra upp dragkedjor och fäst alla kardborreband. Då undviker du onödigt slitage på plaggets olika delar och på yttertyget.

Töm fickorna så att du inte råkar få in en liten sten eller liknande i maskinen.


Avigsidan ut

Tvätta plagget med avigsidan ut för att minska slitage på yttertyget.


Inget sköljmedel

Använd inte sköljmedel då de kan påverka plaggets vattenavvisning.


Låt inte plaggen ligga blött

Ta ut det kläderna ur tvättmaskinen direkt när tvätten är klar. Då undviker du att något plagg färgar av sig.


Tvätta fleece

Undvik att tvätta din fleece om det går. Testa att vädra plagget och punkttvätta eventuella fläckar.

Behöver fleecen verkligen tvättas så rekommenderar vi att använda tvättpåsen Guppyfriend. Den fångar upp mikroplastpartiklar som syntetmaterial kan avge i tvätt, vilket förhindrar att dessa hamnar i våra sjöar och hav. Påsen gör också att kläderna tvättas skonsammare, vilket gör att de håller längre!

Torka plagget & återaktivera vattenavvisningen

Torka alltid i skåp eller tumlare, men på låg temperatur.

För att ett ytterplaggs vattenavvisning ska återaktiveras behöver det värmebehandlas efter tvätt. Det gör du genom att torka plagget på rekommenderad tvättemperatur i torkskåp/torktumlare. Då undviker du att tejpade sömmar lossnar.

Torktumla på låg värme för att återaktivera impregneringen. Har du inte torktumlare kan du hänga plagget i ett torkskåp eller använda ett strykjärn. Var noga med att inte använda ånga eller ha för hög värme på strykjärnet, följ tvättrådet. För att plagget inte ska ta skada måste du lägga ett tunt bomullstyg mellan plagget och strykjärnet när du stryker. Dessutom hjälper tyget till att fördela värmen jämt.

Om du har hängtorkat plagget torrt, är det inte för sent att värmebehandla efteråt!

 

Dags att återimpregnera?

Även om du torkar dina ytterplagg på rätt sätt kommer vattenavvisningen gradvis att tvättas bort – och efter ungefär tio tvättar behöver plagget återimpregneras. Det är enkelt att testa om impregneringen fortfarande håller: Spraya eller stänk lite vatten på plagget. Pärlar sig vattnet och rinner av är ytimpregneringen bra. Om vattnet i stället tränger in under tyget, är det dags att återimpregnera plagget.

Det är viktigt att plagget är rent när det återimpregneras, annars kapslas smuts och fett in och plaggets funktion försämras.

Impregnering kan du köpa i välsorterade sport- och fritidsbutiker, kom ihåg att impregneringen ska vara PFC-fri!

Tvätta olika material

Olika material har olika behov. Viskos är väldigt känsligt när det är blött, och ull räcker ofta att vädra efter användning. Genom att få större förståelse för olika material kan du hålla plaggen snygga längre.
 

Ull

Ull drar inte till sig mycket smuts. Därför räcker det oftast med att bara borsta av och vädra ullplagget för att hålla det rent. Ull är självrenande tack vare det tunna lagret lanolin – en typ av naturligt fett som omger fibern och hjälper till att stöta bort smuts och orenheter, samt är antibakteriellt.

Om du behöver tvätta ullplagget, så håller det bäst om du använder ett ullanpassat tvättmedel och väljer tvättmaskinens handtvätt- eller ulltvättprogram. Ull behöver ett särskilt tvättmedel som inte innehåller enzymer, vilket övriga medel gör. Enzymer löser nämligen upp proteiner, och ull består av kreatin vilket är ett protein.
 


Viskos & lyocell

Viskos och lyocell är fibrer som är känsliga när de är blöta, och kan då faktiskt gå sönder. Därför bör du tvätta viskos och lyocell i ett fintvättprogram, gärna i tvättpåse.

När dessa material är blöta drar de lätt ihop sig och blir hårda och stela. Sträck därför ut plagget mycket försiktigt när det fortfarande är blött. När plagget torkat kan du stryka det, så återfår det sin ursprungliga form och lyster.

 

*Environmental assessment of Swedish clothing consumption - six garments, sustainable futures, Mistra future fashion: 2019)